Parohia Ortodoxa Romana LeHavre


Aller au contenu

Menu principal:


Litera S

DICTIONAR RELIGIOSSabelianism. Erezie pornita la Roma de catre Praxeas in jurul anului 190, apoi continuata de Sabelius, care afirma ca intre Tatal si Fiul nu exista nici o deosebire.

Sacristie. O camaruta (dulap) in partea de Sud a altarului in care se tin vesmintele. Romaneste: "Vesmantarie".

Satana Nume dat diavolului; in limba ebraica numele inseamna "potrivnic", "vrajmas".

Schimbarea la fata (Gr. Metamorphosis). Una dintre cele mai mari sarbatori ortodoxe (6 August) care comemoreaza aratrea lui Hristos in slava Dumnezeiasca, impreuna cu Moise si Ilie, pe Muntele Tabor (Matei 5: 1-7).

Schisma. Rupere formala a unitatii Bisericii. Desi au existat mai multe schisme, cea care a afectat cel mai profund Biserica este schisma din 1054 cand Biserica de Apus s-a despartit de cea de Rasarit.

Semnul Sfintei Cruci. Reprezinta credinta ortodoxa in jertfa lui Hristos pentru mantuirea fiintei umane. Semnul se face cu mana dreapta, tinand degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu unite, atingand intai fruntea, apoi pieptul, umarul drept si cel stang. In timpul inchinarii, degetul inelar si cel mic ating podul palmei, ca simbol al dublei naturi a lui Hristos.

Sfintenie. Procesul de transfigurare subiectiva a credinciosului prin participare nemijlocita la viata in Hristos.

Sfintii Parinti ai Ortodoxiei (Gr. Pateres). Oameni piosi si cu educatie inalta, majoritatea lor episcopi, ce au trait in primele opt secole ale Crestinismului. Ei au scris, explicat si aparat credinta Bisericii. Cei mai importanti dintre ei sunt: Sf. Ioan Gura de Aur (Hrisostom), Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigore din Nazianz, Sf. Grigore din Nissa, Sf. Atanasie cel Mare, Sf. Chiril din Alexandria si Sf. Ioan din Damasc.

Sinaxar. Carte ce cuprinde biografiile sfintilor Bisericii si din care se citeste la praznicele lor.

Sinergie. (Gr. Synergeia, "conlucrare") Raspunsul credinciosului la chemarea Duhului Sfant, cooperarea tainica si libera intre harul lui Dumnezeu si vointa omului.

Sinod. (vezi Consiliu Ecumenic).

Slujbelnic. Cartea ce contine in special slujba Liturghiei si alte rugaciuni si ceremonii.

Sobor (Gr. Synaxis, Sl. Sobor). Adunare a credinciosilor in cinstea unui sfant, la care se citesc pasaje din biografia sa.

Soteriologie. Ramura a teologiei ce studiaza lucrarea de mantuire a lui Hristos (teoria salvarii).

Spovedanie (Gr. Exomologisis). Taina marturisirii pacatelor de catre o persoana in fata lui Dumnezeu, in prezenta unui preot, care serveste drept duhovnic (pneumatikos), si care are binecuvantare pentru aceasta.

Staret (Gr. Hegoumenos, Sl. Nastoyatel). Capul unei comunitati monahale, hirotonit de un episcop si ales de ceilalti membri ai comunitatii. El are jurisdictie de drept asupra manastirii, dar totodata este parintele spiritual al membrilor manastirii.

Stihar (Gr. Sticharion Sl. Podriznik). Vesmantul lung, de culoare alba, cu maneci inchise, preotul sub anteriu.

Succesiune Apostolica. Linia de succesiune, continua, directa si neintrerupta transmisa de la Sfintii Apostoli, catre Episcopi. Episcopii, care alcatuiesc grupul conducator al Bisericii, sunt considerati succesorii Sfintilor Apostoli, iar indatoririle si autoritatea lor se transmite prin ritualul punerii mainilor asupra lor, in momentul in care sunt hirotonisiti.


Retourner au contenu | Retourner au menu