Parohia Ortodoxa Romana LeHavre


Aller au contenu

Menu principal:


Litera D

DICTIONAR RELIGIOSDiacon (Gr. "ajutor, asistent") Primul dintre cele trei grade ale preotiei. Diaconul nu poate savarsi Sfintele Taine, dar ajuta pe preot sau pe episcop in timpul slujbelor.

Diaconita. O femeie pioasa care asista preotul in Biserica timpurie, in special la botezul femeilor. Numarul diaconitelor folosite in Biserica a scazut treptat si au disparut cu totul, probabil in secolul XIII.

Dikirotrikera (Gr. "pereche de doua si trei lumanari). Un set de sfesnice, unul cu doua lumanari, iar celalalt cu trei, folosite in slujbele la care este prezent episcopul. Primul (Dikeron) reprezinta dubla natura a lui Hristos iar celalalt (Trikeron) reprezinta Sfanta Treime.

Dioceza. Un district bisericesc ce se afla sub jurisdictia unui episcop.

Diptic. Doua tablite ce se deschid ca o carte si pe care sunt inscrise numele: 1) al viilor si mortilor 2) numele capetelor bisericesti din doua jurisdictii, in cazul in care la slujba participa doi episcopi.

Disc. Mic platou rotund, din aur sau argint, pe care preotul aseaza particelele scoase din prescura in timpul Euharistiei.

Dogma. Adevarul si credinta de baza continute in Sfintele Scripturi sau in Traditia Bisericii, asa cum au fost ele formulate de catre Consiliile Ecumenice.

Dogmatica. Ramura a teologiei care se ocupa cu studiul dogmelor.

Donatism. Erezie aparuta in Africa de Nord in anul 311, care afirma ca tainele savarsite de un preot sau episcop, care nu are un trecut ireprosabil, nu sunt valide.

Duminica Ortodoxiei. Prima Duminica din Postul Pastelui, in care se sarbatoreste reintroducerea icoanelor in biserici (sfarsitul luptei iconoclaste).

Duminica tuturor Sfintilor. Sarbatoare ortodoxa ce comemoreaza pe toti Sfintii ramasi anonimi. Aceasta sarbatoare are loc in prima Duminica dupa Rusalii.


Retourner au contenu | Retourner au menu