Parohia Ortodoxa Romana LeHavre


Aller au contenu

Menu principal:


Litera C

DICTIONAR RELIGIOSCadelnita (Gr. Thymiato; Sl. kadillo). Un vas de metal agatat cu lantisoare, in care se arde tamaie. Cei 12 clopotei ai cadelnitei, reprezinta mesajul celor 12 Apostoli.

Caldura. Apa calda folosita de preot in timpul Euharistiei, care se adauga vinului in potir si reprezinta apa ce acurs din coasta strapunsa a lui Hristos, dupa ce a fost rastignit.

Calendar Ortodox (Gr. Hemerologion). Un sistem de stabilire a datelor sarbatorilor bisericesti. Anul ortodox incepe pe data de 1 Septembrie. Multe din bisericile autocefale ortodoxe folosesc calendarul Julian (de tip vechi), in timp ce alte biserici au adoptat in 1924 calendarul Gregorian. Cu toate acestea, Invierea si celelalte sarbatori ale caror data este determinata de cea a Invierii sunt serbate impreuna de toate bisericile ortodoxe.

Calugar (vezi monah).

Canoane Apostolice. O culegere de 85 de hotarari de importanta ecleziala, care se refera in special la hirotonirea si codul de conduita a clerului. Biserica noastra crede ca ele au fost alcatuita de catre Parintii Apostolici.

Canoane. (Gr. "regula, masura") 1) Lege a Bisericii, ce contine diferite reguli, decrete ecleziastice sau definiri ale unor notiuni teologice sau legate de modul de viata crestinesc. 2) Canonul Scriptural este lista tuturor scrierilor pe care Biserica le considera ca sunt de inspiratie divina. 3) Canonul liturgic este totalitatea materialelor folosite in liturghia ortodoxa.

Canonizare. Declararea oficiala a unui crestin decedat ca sfant; el trebuie onorat iar exemplul vietii lui (ei) este de urmat de catre crestini.

Capela (Gr. Parekklisi[on]; Sl. Chasovnya). O cladire mica (sau o camera) atasata unei biserici si in care se afla un altar si care serveste strict pentru slujbe religioase. Capelele pot apartine unor biserici, dar si unor persoane fizice sau institutii.

Carti de Slujba. Carti ce contin slujbe, imne, si rugaciuni pentru serviciile religioase: Evanghelia, Apostolul, Psaltire, Triodul, Penticostarul, Meneiurile (12), Ceaslovul, Slujbelnicul si altele.

Catafatism. Teologia catafatica arata ceea ce este Dumnezeu in raport cu realitatile create, vazute. Dumnezeu este deci cunoscut din prezenta si din lucrarile Sale in Creatie.


Catapeteasma. (vezi iconostas)


Catedrala. (Gr. "scaunul principal") Biserica principala a unei jurisdictii (episcopie sau arhidioceza).

Catehism. O culegere de invataturi dogmatice, care este de obicei prezentata sub forma de intrebari si raspunsuri.

Catehumen. In Biserica Timpurie, o persoana care s-a convertit la crestinism, dar care nu a fost botezata inca. Catehumenii puteau participa la prima parte a Liturghiei (Liturghia Catehumenilor), dupa care trebuiau sa paraseasca biserica si sa astepte afara.

Catolic. (Gr.Katholike Sl. Sobornaya) Vechi cuvant grec ce inseamna "universal" si care descrie universalitatea Evangheliei lui Hristos. Biserica Apuseana incearca acapararea termenului, intitulandu-se Biserica Catolica.

Ceaslov (Gr. Horologion, Sl. Chasoslov). Carte liturgica, ce contine slujbele pentru diferite ore ale zilei (Utrenie, Pavecernita, Vecernie, etc.)

Celibat. Mod de viata fara casatorie. Spre deosebire de preotii romano-catolici, cei ortodocsi se pot casatori, inainte insa de a fi hirotonisiti. Episcopii sunt alesi numai din randurile clerului monahal.

Chivot (Tabernaclu). OUn obiect de cult din metal ce se tine pe masa altarului, si unde se pastreaza Sfintele Daruri, pentru cei bolnavi sau pentru Liturghia Darurilor Inainte Sfintite, din timpul Postului Mare.

Cina cea de Taina (Gr. Mystikos Deipnos; Sl. Taynya Vercherya). Cea din urma cina a lui Hristos cu Apostolii, care a avut loc in "Odaia de sus". La aceasta cina, El a instituit taina Euharistiei.

Citet (Gr. Anagnostis, Sl. Chitets). Persoana care citeste din Apostol, canta si da raspunsurile catre preot. De obicei este numit de catre episcop.

Condac (Gr. Kontakion) Imn liturgic care reprezinta o forma prescurtata a intelesului praznicului zilei respective. Se canta dupa a sasea oda a Canonului liturgic. Sf. Roman Melodul este cel mai insemnat imnograf ortodox.

Consiliu Ecumenic (Sinod Ecumenic). Adunare a reprezentantilor Bisericii, convocate pentru a rezolva disputele doctrinale si ecleziastice. Biserica recunoaste urmatoarele sapte Consilii: 1. Niceea, in anul 325. 318 parinti prezenti. A fost condamnat Arianismul, s-a definit divinitatea lui Hristos si s-a alcatuit pentru prima data Crezul. 2. Constantinopol, in anul 381. 180 parinti prezenti. A fost condamnat Apollinarismul, s-a definit divinitatea Sfantului Duh si s-a completat Crezul. 3. Efes, in anul 431. 200 parinti prezenti. A fost condamnat Nestorianismul si a fost definit termenul Theotokos (Nascatoarea de Dumnezeu). 4. Chalcedon, in anul 451. 630 parinti prezenti. A fost condamnat Monofizitismul. 5. Constantinopol, in anul 553. 165 parinti prezenti. Au fost condamnati diversi eretici si pagani. 6. Constantinopol in anul 680. 281 parinti prezenti. A fost condamnat Monothelismul. 7. Niceea, in anul 787. 350 parinti prezenti. A fost condamnat iconoclasmul.

Copie. Cutit folosit de preot pentru a taia prescura in timpul Proscomidiei.

Coptic (Gr. "smuls din trupul ") Bisericile Orientale care s-au separat de Biserica Ortodoxa dupa cel de-al patrulea Sinod Ecumenic (451) si care urmeaza invataturile eretice ale Monofizitismului (credinta intr-o singura natura -physis- a lui Hristos).

Cristologie. O ramura a teologiei dogmatice, care studiaza credinta Bisericii si istoria invataturilor despre Hristos.

Ctitor.Persoana care suporta cu totul sau in parte cheltuielilepentru construirea unei biserici sau manastiri si pentru inzestrarea si infrumusetarea ei.

Cununii. Coronite de metal pe care preotul le pune pe capetelor tinerilor casatoriti in timpul cand se savarseste Taina Cununiei. Ele reprezinta puterea ce li se da celor doi de a deveni imparatii casei lor.


Retourner au contenu | Retourner au menu