Parohia Ortodoxa Romana LeHavre


Aller au contenu

Menu principal:


Litera E

DICTIONAR RELIGIOSEclesiologie. Ramura a teologiei care se ocupa cu natura, constituirea si functionarea Bisericii.

Ectenii. Cereri catre Dumnezeu, ce se folosesc in special in timpul Liturghiei, la care corul sau cantaretul raspunde "Doamne miluieste".

Ecumenism. Miscare crestina care promoveaza intelegerea mutuala si rezolvarea divergentelor dintre toate Bisericile.

Egalul Apostolilor. Titlu onorific dat unor sfinti (Sf. Constantin, Sf. Chiril si Metodiu) pentru lucrarile lor misionare.

Egumen. (vezi staret).

Enciclica (Gr. "circulara") O epistola a unui Patriarh sau Arhiepiscop adresata celor aflati sub autoritatea sa duhovniceasca.

Engolpion (Gr. "pus pe piept") Un medalion cu pietre pretioase pe care il poarta episcopul.

Eparhie. Regiune aflata sub jurisdictia unui mitropolit sau arhiepiscop.

Epicleza. Rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, pentru ca harul lui Dumnezeu sa se pogoare asupra Sfintelor Daruri, in timpul Euharistiei.

Epifanie (Boboteaza). Praznic la care se serbeaza botezul lui Iisus Hristos in Iordan si aratarea lui Dumnezeu in Sfanta Treime.

Episcop (Gr. Episkopos, Archiereas). Un membru al clerului care a primit cel mai inalt titlu bisericesc. (Patriarhii si mitropolitii sunt si ei episcopi). Un episcop trebuie sa fie hirotonisit de cel putin trei episcopi, pentru a putea fi considerat succesor al Apostolilor.

Epitaf. Un val pe care este tesut sau pictat trupul lui Hristos si care se aseaza in Vinerea Mare pe mormant si se impodobeste cu flori.

Epitrahil (Gr. Epitrachelion). Unul din cele mai importante vesminte preotesti; vesmant lung si ingust pus pe dupa gatul preotului. fara acest vesmant, preotul nu poate savarsi nici o taina.

Erezie (Gr. "noua idee personala") Negarea sau respingerea unei dogme a Bisericii. Persoanele care pornesc o erezie, sunt numiti eretici si exclusi din Biserica.

Eshatologie (Gr. "lucrurile de pe urma") Ramura teologica ce se ocupa cu viata dupa moartea, a doua venire a lui Hristos si Judecata de Apoi.

Euharistie (vezi Impartasania).

Evanghelisti. Autorii celor patru evanghelii: Matei, Marcu, Luca si Ioan. In Biserica Ortodoxa, cei patru sunt uneori reprezentati prin aceste simboluri: om, leu, bour si respectiv vultur.

Exarh. Inspector al manastirilor si schiturilor din cuprinsul unei episcopii. (Od.) Capul unei jurisdictii bisericesti, de obicei Arhiepiscop.

Excomunicare (Gr. Aphorismos). Pedeapsa prin care o persoana botezata este exclusa din Biserica, pentru comiterea unuia din pacatele capitale.

Exorcism. Ritual prin care se indeparteaza influenta celui rau.Retourner au contenu | Retourner au menu