Parohia Ortodoxa Romana LeHavre


Aller au contenu

Menu principal:


Litera P

DICTIONAR RELIGIOSPacat capital. Mare ofensa adusa lui Dumnezeu, ce poate rezulta in moartea duhovniceasca a individului. Pacatele capitale sunt: mandria, avaritia, desfranarea, mania, lacomia, invidia si lenea.

Pacatul Stramosesc Pacatul savarsit de Adam si Eva.

Pagânism. Credinta religioasa, alta decat cea Crestina. Politeismul grec dinaintea perioadei crestine este o credinta tipic pagana.

Panagia. Cuvant grecesc care in romaneste inseamna Preasfanta si este unul din numele pe care ortodocsii le folosesc pentru Fecioara Maria.

Pantocrator (Gr."Atotputernic") In arta bisericeasca, Pantocrator este o icoana situata adesea pe bolta bisericii, care reprezinta pe Iisus Atotputernicul Dumnezeu, Domnul intregului univers.

Paraclis 1) Mica biserica sau capela, specifica manastirilor si resedintelor episcopale sau mitropolitane unde se desfasoara slujbe zilnice. 2) Slujba in onoarea unui Sfant.


Parastas. Slujba ce se tine in amintirea unei persoane decedate. Se face la trei zile, noua zile si la patruzeci de zile; apoi la sase luni, un an, etc. Graul fiert din coliva, reprezinta renasterea la cea de a doua venire a lui Hristos.

Parintii Apostolici. Persoane care au trait in primul secol al crestinismului, majoritatea fiind ucenici ai Apostolilor. Printre ei se numara Sf. Ignatiu din Antioh, Sf. Policarp din Smyrna, Sf. Clement din Roma si autorul necunoscut al Didache.

Parintii Ortodoxiei (vezi Sfintii Parinti).

Pascalia. Lista datei in care cad Sfintele Pasti pe mai multi ani.

Pasti. (Vezi Invierea).

Patriarh (Gr. "cap de familie") Cel mai inalt grad ierarhic ortodox. In ziua de astazi exista opt patriarhi inscaunati in mod canonic.

Patriarhia Ecumenica. Patriarhia Constantinopolului, care a fost intemeiata de Sf. Andrei, Cel Dintai Chemat.

Patriarhie. Jurisdictie ecleziastica, condusa de un patriarh.

Patristica. Ramura teologica ce studiaza scrierile Sfintilor Parinti ai Bisericii.

Pavecernita (Gr. Apodeipnon; Sl. Velikoye Povechernye). Slujba ce se tine dupa ce s-a inserat. Uneori este combinata cu Vecernia intr-o slujba ce poate dura toata noaptea.

Pedalion. Carte ce contine hotararile Consiliilor Ecumenice; reprezinta "Constitutia" Bisericii Ortodoxe.

Pentecost (Gr."a cincizecea zi"). In romaneste: Rusalii. Este considerata ziua de nastere a Crestinismului.

Penticostar. Carte de slujbe ce contine slujbele, rugaciunile si imnele ce se tin in perioada dintre Sfintele Pasti si Rusalii.

Pnevmatologie. Invatatura ortodoxa despre Duhul Sfant.

Polychronion (Gr. "la multi ani" Sl. Mnogaya Lyeta).) O rugaciune ce se canta in cinstea episcopului.

Post. Practica de abtinere de la anumite mancaruri, in anumite zile ale saptamanii, sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserica (si insemnate in calendarul bisericesc).

Postul Pastelui. Perioada (50 de zile) ce precede Invierea si ce se foloseste pentru pregatire duhovniceasca, prin rugaciune si abtinerea de la consumarea anumitor alimente.

Potir. O cupa de aur sau argint, cu picior lung ce se foloseste pentru Euharistie. Este unul din cele mai sfinte obiecte de cult si nu poate fi folosit dect de preot.

Predica. Mesaj oral de vestire si explicare a Cuvantului lui Dumnezeu.

Preoteasa. Titlu onorific ce se acorda sotiei preotului.

Presbiter (Gr. "Preot")

Presbitera (Gr.Presvytera, Sl. Matushka). vezi preoteasa.

Prescura. Paine dospita ce se foloseste in altar la Sfanta Euharistie. (Biserica Romano-Catolica foloseste paine ne-dospita).

Prohod. Slujba de inmormantare.

Prohodul Domnului. Slujba alcatuita in trei stari care face parte din utrenia din Sâmbata Mare, dar care se tine de fapt in Vinerea Mare, seara.

Pro-Naos (Gr. Nave). Incaperea centrala a bisericii unde stau credinciosii ce participa la slujbe.

Pronie. (Gr. Pronoia) Modul in care Dumnezeu chiverniseste si conduce lumea spre scopul final pentru care a fost creata, in interiorul iconimiei Sale creatoare si rascumparatoare.

Proscomidie. Slujba de pregatire a Sfintelor Daruri, ce se face inaintea Liturghiei. Prescura si vinul se asaza pe o masuta asezata in partea de Nord a altarului (proscomidiar).

Prosfora. (Gr. "Prescura")

Protosinghel. Administrator sef al Bisericii, care asista direct pe episcop. El are in grija arhivele, certificatele si documentele jurisdictiei respective.

Purcedere. Modul in care Duhul Sfant are existenta ipostatica din Tatal, principiul unitatii si izvorul comun al Dumnezeirii, Care naste pe Fiul si purcede pe Duhul.


Retourner au contenu | Retourner au menu