Parohia Ortodoxa Romana LeHavre


Aller au contenu

Menu principal:


Litera B

DICTIONAR RELIGIOSBaptistria. O incapere speciala, de forma unui bazin, care se gasea in Biserica timpurie si unde se savarsea botezul.

Bethlehem. (ebr. Beit-Lehem = Casa Pâinii): cetate la 8 km sud de Ierusalim. Locul de nastere a regelui David si al lui Iisus Hristos.

Bigamie. Contractarea unei noi casatorii, inainte ca cea anterioara sa fie incheiata; un act care este total interzis de Biserica.

Biserica Armeneasca. O denominatie monofizita care s-a rupt de Biserica Ortodoxa in anul 451.

Bizantin. (Adj.) Referitor la Byzantium, vechi oras grecesc asezat pe Bosfor si devenit mai apoi (anul 331) capitala Imperiului Roman de Rasarit cu numele de Constantinopol.

Blasfemie (Hula). Cuvinte rele la adresa lui Dumnezeu, Fecioarei Maria sau a Sfintilor. Hula la adresa Sfantului Duh este considerata "pacat de moarte", pentru ca se considera ca aceasta face imposibila mantuirea (Matei 12:31).

Boboteaza. Praznic la care se serbeaza botezul lui Iisus Hristos in Iordan si aratarea lui Dumnezeu in Sfanta Treime.

Botez. O Sfanta Taina instituita de insusi Hristos, care reprezinta curatirea duhului prin apa (Ioan 3:5). Botezul Ortodox este savarsit de un preot, sau situatii speciale, de un laic (aerobaptismos) prin trei scufundari complete si prin pronuntarea numelui persoanei impreuna cu numele Sfintei Treimi. Dupa Botez, urmeaza imediat mirungerea.

Bunavestire (Gr. Evangelismos). Sarbatoare ortodoxa, ce se tine pe data de 25 Martie si care comemoreaza vizita Arhanghelului Gabriel, pe care a facut-o Fecioarei Maria, pentru o a anunta ca a fost aleasa ca sa devina Maica Domnului (Luca 1:26-33).Retourner au contenu | Retourner au menu